Prioritet – högre säkerhet på webbplatser

År 2014 kommunicerade IT jätten Google att de kommer belöna webbplatser som använder SSL certifikat. Miljontals webbplatser följde detta och det blev en kraftig förbättring av säkerheten på Internet för alla! Inte bara de som bygger och underhåller webben, utan överallt! Information som skickas till och från en hemsida är krypterad så att en 3:e part ej kan se vad för slags information som delas mellan 2 parter!

Googles löfte om högre ranking – hur gick det där?

Efter att man tillämpat https med ett giltigt SSL certifikat skulle man få högre ranking. Dessvärre var denna effekten varit så pass låg då det ej gick att mäta på ett bra sätt. Det var vid tidpunkten väldigt många webbplatsen som installerade certifikat varvid ”alla” fick högre ranking och konkurrerade med varandra.

Idag kan man mäta detta på ett annat sätt då fler aspekter ligger i detta. Bland annat ger Google en varning till webbplatser som ej har detta idag direkt i SERP. Du kan läsa mer om det här.

I och med detta förlorar en webbplats besökare då användare ej vågar besöka en webbplats med denna varningen. För detta kommer den att tappa placering i resultatlistan då andra webbplatser blir klickade på oftare på grund av att dessa har SSL certifikat installerat som du visas som ”säkert”.

Hur skaffar man ett SSL certifikat?

Det man som webbplatsägare först bör göra är att kontakta sitt webbhotell och efterfråga information. En del har sina egna godkända certifikat medan andra använder en extern partner som är specialiserade på säkerheten runt detta. Webbdo webbhotell är ett företag som använder en extern partner för utföring av Comodo certificates med 2048 bitars kryptering.

Andra webbhotell använder Let’s Encrypt som är helt gratis. Dock kan man inte välja längre livslängd än 3 månader via dem. Köper man ett via exempelvis Hostdime.com så kan man välja upp till 2 år vilket gör att man slipper hålla koll och byta 4 gånger per år! Att byta var 23-24 månad räcker gott och väl, då kan man lägga tid och fokus på annat. Dock kostar det pengar, från $30 / år beroende på vilken typ av SSL certifikat man köper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *