HTTP till HTTPS

Omdirigera http till https

Har du installerat ett SSL-certifikat så du kan nå din webbplats via https-protokollet? Perfekt, nu kan dina besökare vara försäkrade om att ingen obehörig kan läsa data de skickar till dig! Det återstår dock några viktiga steg i processen. Du vill givetvis att dina besökare ska hamna på just https-versionen och inte någon annanstans.

För att se till att besökarna hamnar rätt bör du omdirigera http-sidan till https-sidan. På en Apache-server kan du enkelt göra det genom att lägga till följande kod i .htaccess-filen.

Options +FollowSymlinks
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule (.*) https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI}

Om du har använt absoluta länkar internt på webbplatsen så bör du byta protokoll (http → https) i dessa så att länkarna pekar till rätt version. Klicka även runt på din webbplats och kontrollera de viktigaste undersidorna så att allting fungerar som det ska. Du kan även använda speciella verktyg för att se vad som händer ”bakom kulisserna” vid en omdirigering.

Verktyg som kontrollerar att http omdirigeras till https

Med speciellt verktyg kan du kontrollera så att omdirigeringen fungerar som den ska.

För Google är det viktigt att omdirigeringen är av typen 301, det vill säga resulterar i statuskoden ”301 Moved Permanently”. Denna statuskod indikerar, i motsats till 302, att omdirigeringen är bestående. Värt att poängtera är att Google ser på en flytt från http till https som en fullständig flytt av webbplatsen. Därför kan temporära skillnader i sökresultaten uppstå, men i längden är https ett bättre alternativ även i SEO-sammanhang.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *