Google märker alla HTTP-sidor som osäkra

Det är inte första gången Google uppmuntrar användning av HTTPS-protokollet. Under de senaste åren har företaget utfört diverse åtgärder för att öka säkerheten på internet – bland annat genom att varna användare om de besöker vissa webbsidor över HTTP. Sedan förra året varnar Chrome om du besöker en webbplats som saknar SSL-certifikat men innehåller formulär för att samla in lösenord eller kreditkortsinformation. Men nu tar alltså Google säkerheten ett steg längre.

När Chrome 68 lanseras i juli 2018 kommer nämligen webbläsaren varna på alla webbplatser som saknar SSL-certifikat. Google resonerar att det är enklare och billigare än någonsin med SSL, och att det inte finns någon rimlig anledning till att använda HTTP. Tidigare har SSL bara setts som ett krav för webbplatser som hanterar känslig information av något slag, men i och med hur simpelt det är att installera ett certifikat idag stärks alltså rekommendationerna. För faktum är att oavsett vilken typ av information som finns på webbplatsen, är HTTP-protokollet osäkert. Nu finns det dessutom en del svenska webbhotell som erbjuder gratis SSL – så det behöver inte kosta alls.

Så om du driver en webbplats utan SSL-certifikat: se till att åtgärda det! Du tappar tillförlitlighet, Google-placeringar och kunder. Det är dags nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *